رشت رویایی- مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان از اجرای بیوتوپ از طرحهای آزمونه (پایلوت) مشترک بین ایران وژاپن(جایکا) در پناهگاه حیات وحش سلکه صومعه سرا خبر داد .
به گزارش ایرنا، قربانعلی محمدپور در جریان بازدید از روند اجرای طرح بیوتوپ آموزشی، با اشاره به اینکه این طرح جهت آشنایی هرچه بیشتر گردشگران و دانشآموزان بامحیط پناهگاه میباشد گفت: این سازه به بازدیدکنندگان این امکان را میدهد که بتوانند از نزدیک با انواع گیاهان، پرندگان و آبزیان آشنا و آنها را حس کنند.
رییس اداره محیط زیست صومعهسرا نیز در این بازدید گفت: پناهگاه حیات وحش سلکه با وسعت ۳۶۰ هکتار در مردادماه سال ۵۴ مورد حفاظت قرار گرفته است.
حمزه عشوری اضافه کرد: این منطقه به دلیل مهاجرت پرندگان در فصول زمستان یکی از مناطق مهم اکولوژیک جهت زمستان گذرانی پرندگان محسوب می شود.
او در ادامه از رفع تصرف دو هکتار اراضی تصرفی در این شهرستان خبر داد و اضافه کرد: شش ماه حبس تعزیری برای متصرف اراضی ملی مناطق چهارگانه سازمان محیط زیست در این شهرستان صومعه سرا صادر شده است .
با توجه به افزایش تخریبهای مربوط به فعالیتهای انسانی در سال ۹۳ در فهرست تالاب های در معرض نابودی قرار گرفت. طبق توافقنامه ایران با آژانس همکاریهای بینالمللی ژاپن (جایکا) برای مطالعه جامع به منظور حفاظت از تالاب انزلی، این آژانس طرح مطالعه مدیریت جامع حفاظت از اکوسیستم تالاب انزلی را ارائه و جایکا در سال ۲۰۰۶ اقدام به اعزام کارشناسان و تهیه مجموعه ای از اطلاعات کرد و در ماه نوامبر سال ۲۰۰۷ پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی آغاز شد. در نشست مهرماه سال ۱۳۹۲ با حضور نمایندگان سازمان همکاری های بین المللی ژاپن و کارشناسان سازمان محیط زیست طرح مدیریت اکولوژیکی تالاب انزلی بین ایران و ژاپن به مدت پنج سال دیگر تمدید شد.
پاسگاههای محیطبانی سلکه در پناهگاه حیات وحش سلکه به مساحت ۳۶۰ هکتار واقع در روستای هنده خاله، پاسگاه محیط بانی اسپند در منطقه حفاظت شده سیاه کشیم به مساحت چهار هزار و ۵۰۰ هکتار واقع در روستای اسپند و پاسگاه محیط بانی سیاه درویشان در منطقه حفاظت شده سیاه کشیم به مساحت چهار هزار و ۵۰۰ هکتار واقع در روستای سیاه درویشان به حفاظت از این مناطق می پردازند.
شهرستان صومعه سرا در غرب گیلان، دارای ۲۱ هزار هکتار اراضی ملی و حدود سه هزار هکتار اراضی تالابی است.
بیوتوپ یا زیجا (به انگلیسی: Biotope)، سطحی با شرایط یکنواخت زیستمحیطی است که جایگاهی را برای محل زندگی مجموعهٔ ویژهای از گیاهان و حیوانات فراهم آوردهاست.
بیوتوپ تا اندازهای با واژهٔ زیستگاه نزدیک است و در بیشتر کشورهای انگلیسی زبان این دو واژه دارای استفادهٔ مترادف هستند. با این حال، در برخی از دیگر کشورها، این دو به گونهٔ روشنی با هم تفاوت دارند. در سرفصل «زیستگاه» سخن از جمعیت است، در حالی که موضوع بیوتوپ، یک جامعهٔ زیستی، یا جامعهٔ بیولوژیکی است.
بیوتوپ برای نگهداری، بازسازی و ایجاد تنظیمات طبیعی محیط زیست دریافت کردهاست. در قالب و بااستفاده در این زمینه، از اصطلاح «biotope» اغلب در اشاره به محیط زیستهای کوچکتر و آشکارتر، و به زندگی انسان بسیار آشنا است. در آلمان به ویژه، فعالیتهای مربوط به بازسازی زیستگاهها با شور و اشتیاق مورد استقبال قرار میگیرند.
این فعالیتها شامل : ساخت باغبام، بازسازی رودخانهها برای بازگرداندن کیفیت طبیعی آنها،خودداری از بوته و درخت زدایی در کشتزارها، ایجاد پارکهای طبیعی در طول بزرگراهها (اتوبان) ، ساخت باغ مدرسه و آبگیر با توجه به اکوسیستم و درنظرگرفتن جنبههای زیستمحیطی در باغهای خصوصی است.